Cikkek

A cukorbetegség előszobája: az inzulinrezisztencia

Talán téged is érint?
Változtass időben!

Bevezető:

Szervezetünk működéséhez energiára van szükségünk. Ezt az élelmiszerekben lévő energiát adó tápanyagokból biztosítjuk (fehérje, zsír, szénhidrát). A tápanyagok a szervezetünkben a vérárammal jutnak el a megfelelő célszervhez. Ez egy bonyolult és nagyon összetett folyamat, és szervspecifikus.

A véráramba kerülő cukor (szénhidrátok bontásából keletkezik) inzulin segítségével jut be a megfelelő sejtekbe, így szolgáltatva számukra energiát.

Kialakulása:

cukorfuggosegFőként a helytelen táplálkozás: sok finomított szénhidrát (fehér kenyér, péksütemények stb), kristálycukor, csokoládé, édességek fogyasztása és mozgásszegény életmód miatt (de genetikai és egyéb okai is lehetnek), idővel a sejtek ugyanannyi inzulin jelenlétében már kevesebb cukrot tudnak felvenni, tehát kevesebb energiához jutnának. Ezért a szervezet több inzulint termel, hogy fenntartsa a sejtek normál működését.

Egy idő után az inzulintermelő sejtjeink „elfáradnak, kimerülnek”, és nem képesek a megfelelő mennyiségű inzulint termelni. Ezáltal a véráramba került cukor egy része nem kerül be a sejtekbe, magasan tartva a vércukorszintünket.

Így kialakul a 2-es típusú cukorbetegség, mely ma már nem időskori cukorbetegség. Fiataloknál ugyanúgy kialakulhat, amennyiben a hajlam és a környezeti tényezők (helytelen táplálkozás és mozgásszegény életmód) jelen vannak az egyénnél.

Az inzulinrezisztencia tünetei:

  • hasi elhízás
  • nőknél menstuációs ciklus zavara
  • száraz bőr
  • gyakori gombás fertőzések

Folytatjuk…


Szólj hozzá