Cikkek

Van-e egészségnevelő hatása a menzareformnak?

Tavalytól (2017. januárjától) hatályba lépett a közétkeztetési rendelet, mely igen szigorúan szabályozza az oktatási intézmények által biztosított étkezést. A szülők vegyesen fogadták a “szankciókat”, hiszen a mérlegnek két oldala van. Egyfelől fontosnak tartják az egészségnevelés megkezdését már iskolás (akár bölcsődés) korban. Jó tudni, hogy a gyerek tányérjára megfelelő mennyiségű zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű gabona, kevesebb zsír, cukor és só kerül. Többször találkozik a gyerkőc hallal, nem csupán a sós snack hal formájú figurájaként. Nem helyettesítheti a közétkeztető a levest cukros üdítőkkel és a lisztcsomós “nevenincs” finomfőzelék helyét átveszi a (jobb esetben) friss zöldségből készült zamatos, tartalmas főzelék.

Másik oldalról viszont kiütköznek a gondok, ha a gyermek nem ezekhez az ételekhez szokott. Sótlannak, íztelennek találják az ételt. A zöldségkrémlevesek újdonságként kerülnek a tányérba. A barna színű (teljes kiőrlésű) pékáruk sok helyen még a mai napig csodálkozás tárgyát képezik és sajnos a kóstolásig sem jutnak el. A hungarikumnak számító csirkepörkölt+galuska vagy rántott szelet+sült krumpli+savanyú uborka kombinációk helyét túlnyomórészt átveszik a sütőben sült húsok,halak zsírszegény változatai. Reménykedünk benne, hogy az ebéd mellé kapott nyers gyümölcs nem a táska alján landol és várakozik hetekig.

Étlapra kerül a barna rizs, bulgur, kuszkusz és a karalábéfőzelék. Jogos a felháborodás a család részéről, hogy hiába fizeti be a szülő az étkezést, sokszor éhesen ér haza a család szeme fénye már a délutáni órákban és kopogó szemmel tépi fel a hűtőszekrényt.

Ennek a problémának az elkerülése végett érdemes leülni a gyerekkel és elbeszélgetni a helyes táplálkozás fontosságáról. Célszerű kipróbálni otthon is a “reform” ételek. Hasznos lehet hétvégén átbogarászni a jövőheti étlapot és kielemezni, mi az, amit érdemes lesz megkóstolni, még akkor is, ha otthon korábban ilyen nem volt. Erőltetni nem szabad, inkább elérni azt, hogy belekóstoljon a gyermek és ne érintetlenül vigye vissza az ebédet.

Iszlai Andrea
Dietetikus- Közétkeztetési cégnél


Szólj hozzá