Süssünk- főzzünk VitaKid kompatibilisen!
Kedvenc ételeid közül legtöbb bizonyára családi hagyomány, a nagyi receptjei alapján készülnek.
Sokaknak pont emiatt nehéz az életmódváltás, az egészségesnek mondott ételek bevezetése.
A megszokott ízektől, szokásoktól nagyon nehéz megválni. DE van egy jó hírem; NEM IS KELL! :)
A megszokott receptjeinket meghagyva egészséges ételeket készíthetünk a családnak úgy, hogy az remélhetőleg a gyerekeknek, anyának és apának is ízleni fog. Néhány alapanyagot kicserélve a konyhában nem lőhetünk mellé.
Összeszedtem az alapvető nyersanyagokat, melyek nem hiányozhatnak egyetlen VitaKid-es otthonából sem.
Mit mivel helyettesítsünk?
- finomliszt helyett: teljes kiőrlésű búzaliszt, teljes kiőrlésű rozsliszt, teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt, zabpehelyliszt, Graham liszt
- cukor helyett: eritrit, stevia, DiaWellness negyedannyi ugyanannyi, Norbi Zero cukor, mesterséges édesítőszerek
- zsemlemorzsa helyett: zabkorpa, búzakorpa
- tejföl helyett: natúr joghurt, kefír
- sertészsír helyett: repceolaj, olívaolaj, napraforgó olaj
Azt bizonyára már többen olvastátok, hallottátok, hogy ezek az alapanyagok egészségesebbek.
DE miért is?
- a teljes kiőrlésű lisztek, kenyerek, pékáruk magasabb rosttartalommal bírnak. A rostok egyrészt telítő hatásúak, hiszen több vizet szívnak magukhoz. A rostdús termékekben lévő szénhidrátok lassabban szívódnak fel, és kevésbé emelik meg a vércukorszintet.
- a teljes kiőrlésű termékek ráadásul magasabb vitamin- és ásványianyag-tartalommal bírnak. B-vitaminokat, E-vitamint, kalciumot, foszfort, káliumot, vasat is tartalmaznak.
- a cukor 100g-jában 100g szénhidrát; rendkívül gyorsan felszívódó szénhidrát. Ez azt jelenti, hogy fogyasztása után hirtelen megemeli a vércukorszintet. Nem sokkal később azonban hirtelen le is esik a vércukorszintünk, ami éhségérzetet eredményez. Ezen felül a cukor üres kalória, hiszen nincsenek benne vitaminok, ásványi anyagok.
- ha ételeink dúsítására joghurtot vagy kefirt használunk tejföl helyett, sokkal kevesebb zsiradékot adunk hozzá. Egy 20%-os tejföl zsírtartalma 20g/100g, míg egy zsírszegény joghurt zsírtartalma 0,1-1,5g/100g
- ha zsiradékunkat jól választjuk, a szervezet számára nélkülözhetetlen omega-3 zsírsavat is fogyasztunk: a repceolaj egy olyan növényi olaj, melynek magas az omega-3 zsírsavtartalma. Valamint főzéshez és sütéshez is rendkívül jól használható magas füstpontja miatt. A lenmagolaj, mákolaj, tökmagolaj, szőlőmagolaj stb. is rendkívül egészséges; magas omega-3 zsírsav-tartalma miatt, de ezeket inkább salátákra használjuk.
Biztos többen találkoztatok már azzal, ha egy új alapanyagot próbáltok ki, hogy az bizony nem minden esetben úgy viselkedik, mint a jól megszokott változat.
Összeszedtem néhány tippet, mire kell odafigyelni ezek használatakor:
- kenyerek, tészták, péksütemények teljes kiőrlésű lisztből: a tésztához több folyadékot kell adni. A végén a fehérlisztes változatnál ragacsosabb állagot kapunk, de ez normális.
- érdemes először fele-fele arányban használni a finomlisztet és a teljes kiőrlésű lisztet. Később minden sütésnél emeljük a teljes kiőrlésű liszt arányát a finomliszttel szemben.
- palacsinta: érdemes először zabpehelylisztből vagy darált zabpehelyből készíteni. Színre, állagra is ugyanolyan lesz, mint a normál változat.
- eritrit, xilit: ugyanolyan kristályos szerkezetű, mint a cukor, azonban ez nem karamellizálható!
- élesztő futtatásakor cukor helyett használjunk egy kevés lisztet vagy víz helyett tejet. Xilit, eritrit, mesterséges édesítőszerek élesztő futtatására nem használhatók.
A cikket egy tökéletes kenyér receptjével zárom, melyet nem kell dagasztani, sőt igazából formázgatni sem.
- 400 ml víz
- 2 evőkanál tejszín
- 25 g friss élesztő
- 1 teáskanál só
- 250 g teljes kiőrlésű búzaliszt
- 50 g teljes kiőrlésű rozsliszt
- 120 g finomliszt
- 30 g búzasikér
A hozzávalókat egy nagy tálban kanállal/fakanállal összekeverem. Letakarom és 10-12 órán át ott hagyom a pulton. (Jó tipp: reggel szoktam bekeverni, este pedig kisütni)
Lisztezett deszkára borítom, áthajtogatom, majd picit hosszúkásra formázom. Szerintem jó, ha kissé rusztikusra hagyjuk, nem kell tökéletességre törekedni. 1 órát kelesztem, amíg a sütő előkészül a sütéshez. Egy edénybe vizet teszek és beteszem a sütő aljára. Így gőz keletkezik majd a sütőben, amitől finom ropogós lesz a kenyér héja. A sütőt előmelegítem 230 °C-ra. 20-25 percig sütöm sütőpapíros tepsin. Ezután 200 °C-ra veszem a sütőt, és még 20-25 percig sütöm.
Egy rácson hagyom kihűlni, azután szeletelem!
Ha úgy érzed, még nem elég az infó, vagy látatlanban nem mersz belevágni, a VitaKid csapata ebben is segít…. További infó erről később ;)