Cikkek

Hogyan győz le minket a jojó-effektus

scale-403585_1280A holisztikus megközelítés szerint a tartós túlsúly mindig mentális-érzelmi éhezés következménye, azaz a lelkünket megbetegítő probléma szomatizálódott, kézzel tapintható megmutatkozása. Akkor beszélünk mentális-érzelmi éhezés okozta súlytöbbletről, ha az tartósan több mint 5 kg. Ebből következik, hogy bármit is teszünk, kezdve a „normál életvitelünktől” a számtalan fogyókúra próbálkozásig nem sikerül megszabadulnunk a nem kívánt zsírraktárainktól. Gondolom, többen vannak Önök között kedves Olvasóim, akik már azzal a jelenséggel is találkoztak, hogy valahogy sikerült néhány kilótól megszabadulniuk, de rövid időn belül visszakúszott a mérleg nyelve a kiinduló ponthoz, sőt 1-2 kilóval meg is haladta azt. Ez a jól ismert és igen nem kedvelt jojó-effektus. Vajon milyen mechanizmus áll ezen igen kellemetlen testi működés mögött?

A mentális-érzelmi elhízás kilói azért ragaszkodnak hozzánk oly nagy kitartással, mert érzelmi problémáink, hitrendszereink a test-tudat-lélek együttesének arra adnak utasítást, hogy a túlsúlyt fizikai testünk tartsa fenn, mivel kövéren „biztonságosabb, boldogabb” az élet. Ezen utasítás fényében agyunk beindítja a zsír-programot, azaz lelassítja anyagcserénket, szénhidrátéhséget, nassolási vágyat, mozgásundort vált ki belőlünk, hogy az általa kívánatosnak tartott testsúlyt a többlettel együtt minden körülmények között megőrizzük.

Ha valaki nem oldja meg a túlsúlyban megtestesült lelki problémáit, akkor bár átmenetileg fogyókúrákkal, sanyargatással az anyagcsere lelassítás ellenére is fogyhat, de csak átmenetileg. Ugyanis ahogy szervezetünk táplálékhoz jut a zsír-programnak köszönhetően gőzerővel elkezdi visszatölteni zsírraktárainkat, aminek köszönhetően újra elkezdünk kikerekedni. Ugyanakkor mivel az agy érzékelte korábbi fogyásunkat, vészhelyzetre kapcsol és megemeli az „ideálisnak” tartott testsúlyt, azaz további plusz kilókat helyez el rajtunk, hogy nehogy valami okból kifolyólag az általa kikalkulált egyensúlyi állapot alá kerüljünk megint. Ha újra lefogyunk, tovább fogja emelni az „ideális” testsúlyt, és máris egy ördögi körbe keveredtünk.

A krónikus jojó-hízás csak is holisztikus szemléletű életmódváltással kerülhető el. Mit jelent ez a gyakorlatban? Tilos bármilyen fogyókúra! El kell köteleződnünk az egészséges életmód és a problémákkal való szembenézés mellett. Tartós túlsúlynál érdemes kineziológus vagy pszichológus segítségével beazonosítani és megoldani a túlsúlyt okozó problémákat, valamint táplálkozási szakértők és a testmozgásunkat megtervező és felügyelő edzők segítségét igénybe venni, hogy egészségünket és tényleges ideális testsúlyunkat mihamarább vissza tudjuk állítani, izomzatunkat visszaépítsük és egy hosszú, boldog életet támogató életmódra tudjunk kapcsolni testileg, lelkileg és szellemileg is.

Forrás: http://lehetosegekhaza.hu/reggeli-kave-melle/hogyan-gyoz-le-minket-a-jojo-effektus


Szólj hozzá