Cikkek

Én és a túlsúlyom „párterápiája”

diet-398612_1280Biztos vagyok benne, hogy legtöbbünk hol múló kalandként, hol tartós párkapcsolatban összejött már néhány kiló súlytöbblettel. Kinek, hogy? Valakinek könnyű a szakítás, valakinek azonban csak nem megy a súlytöbblettől való megszabadulás. Ön, Kedves Olvasó járt már úgy, hogy úgy érezte mindent kipróbált már, – fantasztikus diétákon, sikeresnek mondott fogyókúrákon, megbukott „életmódváltásokon” van túl – de csak nem sikerült megszabadulnia azoktól a felesleges kilóktól?

Ma már sokat tudunk arról, hogy a test, a lélek és a tudat egységet alkotnak, éppen ezért a legtöbb szakember úgy véli, hogy az 5 kg feletti tartós plusz kilók nem mások, mint szomatizálódott belső programok. A belső programoknak pedig céljuk van, éppen ezért mindent megtesznek, hogy fennmaradjanak, azaz a kilók ne olvadhassanak le rólunk. A szénhidrátéhség, a leküzdhetetlen nassolási vágy, az állandó éhségérzet és mozgásundor, valamint egyéb trükkök által igyekszik fenntartani azt a túlsúlyhoz kötött egyensúlyi állapotot, amivel a program mögöttes lélektani szükséglete kielégített. De mi lehet ez a program, amely szerint bármennyire is szeretnénk tudatosan megszabadulni a plusz kilóktól, a test-lélek-tudat egysége mégis a kilók megtartása, szaporítása mellett teszi le voksát?

A testsúly kérdését két szinten érdemes megközelíteni. Ezek az anyagcsere, illetve az ideális testsúlyt befolyásoló lelki szintek. Testünk teljes működését, homeosztázisát, és természetesen a testsúlyunkat is agyunk irányítja, amely irányításban többek között a limbikus rendszerünkön keresztül az érzelmeinknek, ösztönimpulzusainknak is nagy szerepük van. Így érzelmi életünk kuszasága nagy hatást gyakorol arra, hogy agyunk szerint mekkora testsúly az „ideális” számunkra, azaz mennyire akarjon a test-lélek-tudat egysége sovány vagy kövér maradni. Ha a kövérséget választja, mint alkalmazkodási stratégiát az életben maradáshoz, akkor az előbb említett fenntartó viselkedések mellett az anyagcsere, a zsírégetés lassításával is hozzájárul a fogyás megakadályozásához. A kövérség, mint alkalmazkodási stratégia a „mentális-érzelmi éhezés” programunkból fakad. De mi is az a mentális-érzelmi éhezés, amely tulajdonképpen az igazi oka a leadhatatlan kilóknak?

A mentális vagy érzelmi éhezés során az agy éhezésként értelmezi a hiányérzésekből fakadó kognitív és emocionális stressz-állapotokat. Ez a hiányérzet bármiből fakadhat, mint például a pénz-, a szeretet-, a figyelem-, a presztízs-, az önbecsülés-, az önbizalom hiányából. Agyunk megérti az üzenetet és lefordítja az általa kezelhető fizikai síkra, azaz elkezdi feltölteni a zsírraktárakat remélve, hogy hiányérzetünk, boldogtalanságunk elmúlik. Ugyanakkor mivel igazából nem fizikai éhezésről van szó, a többletkalória-bevitel és raktározás nem oldja meg a problémát, „végtelen ciklusba” kerülünk. Az érzelmi-mentál kövérség (több a túlsúly, mint 5 kg) oka, hogy valami nem olyan az életünkben, mint ahogy azt szeretnénk, hiányzik valami. A túlsúly pedig „segít” eltávolodni az adott problémától, a boldogtalanságot okozó személytől. Ez a segítség azonban illúzió, hiszen problémáink tovább mélyülnek, a kilóink szaporodnak, egészségünk és életminőségünk tovább romlik, csapdába kerülünk. Amint megértjük és megszüntetjük azokat a tudattalan okokat, amiért kövérek „akarunk” lenni anyagcserénk felgyorsul, és leküzdhetetlen vágyat fogunk érezni a testmozgás és az egészséges táplálkozás iránt.

Ennek megfelelően az elhízás értelemszerűen csak holisztikus szemlélettel orvosolható igazán. Ezért mondják az obezitás ellen harcoló VitaKid Sportegyesületben dolgozó szakemberek, hogy fogyókúrával nem, csak is életmódváltással lehet egyszer és mindenkorra a fölösleges kilóktól megszabadulni. Így a tartós fogyást célzó életmódváltásnak érintenie kell mind a táplálkozás, mind a testmozgás, mind pedig a lelki-tudati területeket is, azaz a gondolkodásmódunkat, életfilozófiánkat, életvitelünket.

 

Gyere és szabaduljunk meg együtt a túlsúlyodtól!

Aki éppen életmódot vált és egyben túlsúlyától is meg szeretne szabadulni, annak figyelmébe ajánljuk a VitaKid Sportegyesület Boot UP Plus Size team edzéseit és foglalkozásait. Erről további információ a linken található, illetve Pálos Attilánál vagy Kisnémet Mónikánál lehet érdeklődni.

Forrás: http://lehetosegekhaza.hu/reggeli-kave-melle/en-es-a-tulsulyom-parterapiaja


Szólj hozzá