Cikkek

Mi is az a core izom?

A core, angol szó, magot jelent, valaminek a közepét, legbenső részét foglalja magába. Az emberi test esetében a lumbális gerinc körüli és a medence közvetlen közelében lévő izmokról, kötőszövetekről beszélünk. A core szóval bizonyos izomcsoportokat illetünk.

Melyek ezek az izomcsoportok, amik a core izmok közé tartozik? Konyhanyelven mondva a hasüreget körülvevő izmokról beszélünk. Lássuk hát a felsorolást :

  • haránt hasizom, ez helyezkedik el a legmélyebben, fűző szerűen fogja körbe a törzset
  • külső, belső ferde hasizom, ez az előző fölött helyezkedik el
  • majd az egyenes hasizom, mely esztétikailag a „kockásságot” adja
  • gerincfeszítő izmok
  • medencefenék izmai
  • rekeszizom
  • sokbahasadt izom

Ezeket az izmokat, mint egy dobozt úgy kell elképzelni. Van teteje, alja, oldala, háta. Vagyis a tetejét itt a rekeszizom, oldalát a hasizmok, hátsó részét a gerincfeszítők és az alját a medencefenék izmai jelentik. Tehát, ahhoz hogy a core izmok jól működjenek, minden irányból meg kell őket támogatni, erősíteni különböző gyakorlatokkal.

A core izmok legfontosabb funkciója a törzs stabilizálása. Tehát miközben végtagjaink mozgását kivitelezzük, például álló helyzetben valamiért nyúlunk, olyankor statikus működés lép életbe vagyis stabilizálja a törzset, miközben karunk lábunk mozog.

Másik funkciója a core izmoknak, hogy helyes legyen a testtartásunk. Ez a mai világban igen nehéz feladat, mert rengeteget ülünk az asztal mögött, órák hosszat görnyedünk, minimálisat mozgunk és a helytelen tartás közben ezek a tartó izmok elgyengülnek, megnyúlnak. Tehát, ha a core izmok erősek, akkor megfelelő a tartásunk is és így a hétköznapi mozgásainkat(emelés, hajolás stb.), teendőinket is hatékonyabban tudjuk elvégezni, csökkenthetjük a sok ülés általi generált derékfájdalmakat is. Harmadik funkciója, hogy a sportolás során növeli a teljesítményt.

Erőkifejtésnél, dinamikus mozgásnál mindig a core izmoktól indulunk. Ha ez nem elég erős, akkor a hatékonyság is alacsonyabb. A negyedik funkció, hogy kevésbé sérülünk le sportolás vagy akármilyen mozgás során. Hisz, ha a hirtelen végzett irány és helyváltoztatások során a törzs közepe, magja, core izma stabil, akkor sokkal de sokkal kisebb a sérülés kockázata.

Tehát nagyon fontos, hogy ezeket eddzük, mert amilyen erős a törzsed, olyan erős vagy te magad is!!

 


Szólj hozzá