Cikkek

“Kockulás” hatása a fiatalokra

Mire a fiúk 21 évesek lesznek, átlagosan 10 000 órát játszanak számítógéppel, többnyire egyedül.

Egyre többet hallunk a számítógépes játékok negatív hatásairól és sokak szerint egyáltalán nem lenne szabad a fiataloknak ezt a fajta szórakozást űzni.

Valóban csak negatív hatása van a számítógépes játékoknak?

 

Természetesen nem. Pszichológusok már bebizonyították, hogy számos pozitív hatása lehet a számítógépes játékoknak. Nézzük a legfontosabbakat:

  1. Fejleszti a logikus gondolkozást és a vitakid gyerekekproblémamegoldó készséget – Számos játéknál (Angry Birds) rövid időn belül kell nehéz logikai feladatokat megoldani így a játék tréningezi az agyunkat, hogy egyre jobb, kreatívabb ötletekkel álljon elő.
  2. Javítja finommotoros képességeket, a szem és a kéz koordinációját – Lövöldözős játékoknál
    ( Call of Duty, Counter Strike) a főhős sokszor kényszerül rá, hogy egyszerre fusson és lőjön. Ez arra készteti az aktuális játékost, hogy folyamatosan figyelje a karakterét, merre tart, milyen sebességgel és hova céloz a fegyverrel, figyelembe véve az aktuális ellenfelek helyzetét.  Ezek a szituációk nem csak a szem és a kéz koordinációjának javításához járulnak hozzá, de térbeli tájékozódó készségek fejlesztéséhez is.
  3. Tervezési, logisztikai kihívások elő állítja a játékost – Stratégiai játékok esetén (Age of Empires, SimCity) sokszor korlátozott erőforrások állnak a játékosok rendelkezésére és ezekből kell kihoznia a legtöbbet. Kimutatták, hogy ezek a játékok a való életben is javították a tervezési készségeket (nem csak fiataloknál).
  4. Játékok gyakran fejlesztik a fiatalok olvasási, matematikai és idegen nyelvi kompetenciáit. Nem véletlenül, a legtöbb játékhoz az utasításokat angolul kell olvasni, és sok játék (pl. az előbb említett stratégiai játékok) számolást és logikus gondolkodást igényelnek, a feladatok megoldását pedig rövid időn belül kell abszolválni, így a játékosokat fejlődésre késztetik ezek a kihívások.

Természetesen ezek a hatások nem jelentik azt, hogy a fiataloknak minden nap órákat kell a számítógép előtt tölteni, hiszen számos káros hatása is van ezeknek a játékoknak.

Legyen összhangban a tudomány és a mozgás! Csatlakozz csapatunkhoz, és mozogj velünk!

Kapcsolat


Szólj hozzá