Cikkek

Gyermekkori elhízás

Az elhízás valóban a genetikán múlik?

A legtöbb elhízott személy hajlamos egy legyintéssel elintézni túlsúlyát, az ő szülei is erős testalkatúak voltak. Ez sajnos nem a legjobb érv…

gyermekkori elhizasVegyük sorra az elhízás lehetséges okait: lehet endokrin zavar vagy központi idegrendszeri betegség, lehet genetika, ami befolyásolhatja az ízérzékelésünket, az étvágyat, a termogenezist, a raktározást és az energia leadást is. Első és legfontosabb befolyásoló tényezők a környezeti hatások. Obezitogén környezetnek nevezzük ezt, vagyis a túlzott energiabevitel melletti inaktivitást. A szupermarketek polcai (sorai pontosabban) roskadoznak a kalóriadús, ugyanakkor tápanyagot nem adó élelmiszerektől. Olcsón kínálják a finomított szénhidrátban gazdag ételeket és a függőséget okozó nassolni valókat. Vásárlóként elveszünk ebben az útvesztőben. Emellett a modern technikának köszönhetően sokat ülünk gyerekként, és felnőttként is a számítógép előtt, illetve közlekedési eszközök révén gyalogolnunk sem szükséges. Ki végezne mezőgazdasági munkát, ha ennek nagy részét elvégzi a gép helyettünk? Ezek mellett nem csoda, hogy egyre több túlsúlyt cipel magán a emberiség. Tévedés ne essék, lehet genetikai oka is az elhízásnak. Három csoportba szokás ezeket sorolni, monogénes, szindrómás és poligénes elhízás.

A leptin nevű gén a központi idegrendszerben receptoron keresztül ad információt, szabályozza a táplálékfelvételt és az energia felhasználást . Először egereken vizsgálták a hatását 1950-ben. Ha csökken a táplálékfelvétel, akkor a leptin koncentrációja is csökken. Röviden összegezve: csökkenti az agyban az étvágyat. Számos más adipokin és peptid befolyásolhatja a táplálékfelvételt, ezekkel külön tudományág foglalkozik. A túlsúlyos emberek igen kis része az, aki a genetikai profilja miatt hurcolja a súlyfeleslegét. Egyéni adottság ezen kívül az elhízás típusa. Megkülönböztetünk alma vagy körte típusú elhízást. Előbbinek szív és érrendszeri rizikói vannak, illetve cukorbetegségre hajlamosít, míg utóbbinak „csupán” esztétikai következményei vannak, valamint többször fordul elő náluk visszérbetegség.

Okolhatjuk a genetikát másodlagosan is. Ez alatt azt értem, amikor a szülői neveltetés miatt a gyermek életmódbeli viselkedése vezet elhízáshoz. A családi tradíciók öröklődnek, a lány úgy fog főzni, mint az édesanyja, a fiú pedig átveszi a családfő evési szokásait. A nagy családi étkezések köré orientálódik minden és nincs egy sportoló sem a családban. Nehéz ezekből a béklyókból kitörni, de nem lehetetlen. Az egészséges életmód mindig kamatostul megtérül.

Változtatnál saját, és gyermekeid életmódján, vagy kérdésed lenne, tanácsra lenne szükséged – bármelyik esetben fordulj hozzánk bizalommal! 

Kapcsolat


Szólj hozzá