Cikkek

Fogyás és erősítés jógával? Naná! :)

A jóga 99% gyakorlás és 1% elmélet (Pattabhi Jois).

A jóga egy teljesen gyakorlatias dolog, melynek megvannak a tradicionális alapjai, de semmit nem kell elhinni, hanem meg kell tapasztalni személyesen, például, hogy milyen az, amikor változol, és ezzel hogyan változik a világ körülötted.

Egy több ezer éves szellemi rendszer, mely Indiában már több mint négyezer éve ismert, és az egység hirdetője, melynek célja a harmónia megteremtése a test, a lélek és a szellem között.
Ha ez a harmónia megvan, akkor nem borul fel az anyagcseréd, nem kínoz álmatlanság, jobban tudsz koncentrálni, vagy alakod is változhat.
Na, így kapcsolódik a mai nyugati életmódunkhoz, és ezért tehetjük átalakulásunk eszközévé.

Ha valaki eljár heti kétszer dinamikus jógaórára, hogy kikapcsoljon egy feszült nap után, és közben izmosodjon, akkor a jóga testedzést, mozgásformát, sportot fogja jelenteni részére.

Ha csak fizikai szinten gondolunk jógára, vagyis jógapózokat gyakorolunk, már az is rengeteg pozitívumot tartogat a számunkra, hiszen nagyon egyszerűen működik: különböző testhelyzeteket veszünk fel, kitartjuk őket, majd kilépünk belőlük, és ez alapvető változásokat eredményez testünk működésében.
A művelet a test egészét érinti, és kiterjed az elmére is.

Íme, a 3 legszembetűnőbb hatása, amik nem mellesleg segítenek az alakformálásban:

 

 • Jógaórán saját testsúllyal dolgozunk.
 • Olyan izmokat is megmozgatunk, amelyeket a hétköznapokban ritkán használunk.
 • Hátizmok folyamatosan edzésben vannak, javul a testtartásunk tőle.
 • A nyújtás olyan testhelyzetek felvétele révén történik, amelynek célja az, hogy az izmok nyújtásával egyidejűleg lazává tegyék a test ízületeit.
  Ez a nagy különbség a nyújtó gyakorlatokkal szemben, amelyek csak az izmok hosszára koncentrálnak.
 • A jógával végzett erősítés gyökeresen eltér attól a fajta az erősítéstől, amelyet súlyokkal végzünk, ugyanis nem az izomtömegre, hanem a hatékonyság növelésére épít. Vagyis a jógától nem nagyobbak lesznek az izmok, hanem tónusosabbak. Ez azt jelenti, hogy mind izomtónus, mind rugalmasság szempontjából minden izmot maximumra állítunk.

Méregteleníti a szervezetet: A sok nyújtásnak, csavarásnak, préselésnek, hajlításnak megvan az az örvendetes hatása, hogy intenzíven masszírozzák a belső szerveinket, ezáltal könnyebben tudnak távozni a toxikus lerakódások.

Oldja a stresszt testileg/lelkileg: A jóga arra törekszik, hogy a fel nem oldott feszültséget fizikai, mentális és emocionális szinten egyaránt maradéktalanul feloldja, mert testünk már születésünk pillanatától tele van feszültéggel, melynek java valamely múltbéli trauma következménye, amely testünket vagy pszichénket érte.

Fogyás jógával? Igen!

Formálja a testet:

Amikor „fogyókúrás, zsírégetést célzó sportot” keresel, alighanem pörgős, cardio edzésekben gondolkodsz, mint például a futás, vagy egy izzasztó aerobic óra, amikről persze már rég megdőlt az elmélet, hogy a leghatásosabbak lennének.

Ami nem jutna eszedbe az a jóga! Pedig segíthet megszabadulni a fölösleges zsírpárnáktól, mégpedig így:

 • A jóga pózok megtartása komolyabb izommunkával jár, mint ahogy az első ránézésre tűnik, ez energiafelhasználást eredményez. A gyakorlatok dinamikus végzése emeli a pulzust, és végig a zsírégető szakaszban tartja azt.
 • Az izmoknak egyszerre kell rugalmasnak és feszesnek lenniük, ami nem kis kihívás a szervezeted számára.
 • Nyilván erősítő gyakorlatokra is szükség van, amelyeket a nyújtásokkal kombinálva alkalmazunk.
 • Ráadásul belsőleg is támogatja szervezeted a súlyvesztésben: a különböző pozíciók serkentőleg hatnak az emésztésre is, így a kilókkal együtt a méreganyagok is könnyebben távoznak a szervezetedből.
 • Nincs kizárva, hogy a túlsúly hátterében hormonális probléma áll, amit nem az internetről és nem is a jógateremben kell diagnosztizálnunk. A jóga nem helyettesíti az orvosi kezelést, de kiegészítésként remekül alkalmazható.
  Ha például bebizonyosodik, hogy a pajzsmirigy alulműködése a felelős, akkor már tudjuk, milyen ászanákkal javíthatunk a helyzeten.
 • Ha a túlsúlyt különösebben semmi nem indokolja, elképzelhető, hogy kizárólag pszichés eredetű. Amikor a diéta, a konditermekben végzett izzasztó gyakorlatok nem igazán hozzák meg az eredményt, alighanem az a baj, hogy lelkileg nem vagy ráhangolódva a súlyvesztésre. Ahhoz, hogy az egészséges diéta és a rendszeres mozgás mellett tartós legyen a fogyókúra, de leginkább az életmódváltás eredménye, a lélekkel is törődnöd kell.
  Ilyenkor a háttérben a lelki bizonytalanság vagy szeretethiány állhat. Lehet, hogy a zsírpárnácskáinkkal védelmet kereshetünk. Tudat alatt van szükségünk arra, hogy raktározzunk, nehogy bármiben is hiányt szenvedjünk.
 • Ha energetikai síkon közelítjük meg a jóga és a fogyás kapcsolatát, szükségünk van némi magyarázatra a gyökér csakrát illetően.
  A csakrák az energia felvételének és felhasználásának központjai, működésük jelentősen befolyásolja érzelmi és fizikai állapotunkat.
  Az első, a gyökér csakra, a gerincoszlop alján helyezkedik el. Ha minden rendben ezen a területen, akkor a hozzátartozó belső állapot a nyugalom, biztonság, stabilitás. Ha ezek bármelyike hiányzik, az azt jelenti, hogy a gyökér csakra rendellenesen működik, ennek következményeként többek között súlyproblémák is felmerülhetnek.

Az egyik fontos kulcsszó ennél a karcsúsító módszernél a „lassan”. Türelem kell hozzá, de heti 2-3 alkalom jógázással és egy kis odafigyeléssel azonban már centikben mérhető a fogyás, amely garantáltan tartós lesz, egészséges, szintetikus anyagok bevitele nélkül.

Célzott alakformáló, fogyást segítő jóga típusok PÉLDÁUL:

 • Vinyasa/flow/dinamikus/astanga jóga: erősítő ászanák és megfelelő dinamika, pulzustartomány
 • Bikram jóga, hot jóga: méregtelenítés miatt főként az erősítés mellett.
 • Fitjóga /Yoga fitness: erősítő jógaóra, megfelelő dinamikáűval, saját testsúlyos edzéselemekkel
 • Fegyencjóga: saját testsúlyos edzéselemek, erősítő óra, esetleg dinamika.

Források:
www.Yogazona.hu, www.vitalzone.hu, www.fegyencjoga.hu, www.jogapont.hu


Szólj hozzá