Cikkek

Életmódváltás önismerettel – önismeret életmódváltással!

Mindannyian tisztában vagyunk az egészséges életvitel jelentőségével, a megvalósítása azonban már nem ennyire egyértelmű kérdés. Egyrészt azért nem, mert mindenki mást ért „egészséges életmód” alatt. Az erről alkotott nézeteinket befolyásolja kultúránk, családi tapasztalataink, szokásaink, az aktuális tudományos eredmények, hétköznapi hiedelmek és az éppen felkapott trendek is. Szükségünk van tehát hiteles szakemberekre, hogy eligazodjunk a sok információ, tipp, „tedd – ne tedd” tanács között.

Azonban hiába a pontos edzéstervek, étkezési javaslatok, a jövőbeni betegségekkel való riogatás, az egészségesebb életmódhoz szükséges erőfeszítéseket csak mi magunk, magunkért tudjuk megtenni. Nem a szüleink kérlelése és tiltása, nem a párunk buzdítása, s nem az osztálytársak piszkálódása vezet az egészséges mozzanatok mindennapunkba történő beépítéséhez. Hosszú távon önmagunk határainak ismerete, elfogadása és a képességeinkbe vetett bizalom segítheti céljaink elérését.

De vajon jóban vagyunk magunkkal annyira, hogy tegyünk is a testi-lelki egészségünkért? Ha nem bízunk magunkban, ha motivációnk alábbhagy, ha azt érezzük, hogy ez nekünk nem megy, érdemes lehet először önismeretünk fejlesztésével kezdenünk az életmódváltást. Pszichológusi segítséggel tudatosíthatjuk magunkban, hol tartunk éppen. Ráláthatunk, hogy érezzük magunkat a bőrünkben, mire van szükségünk, mi a célunk, s azon az úton mi akadályoz minket, illetve mi az, ami előbbre visz. Önismeretünk gazdagodásával tudatosabban alakíthatjuk egészséges életmódunkat, megtalálva azokat a tevékenységeket, szokásokat, amiket valóban a mindennapunk részévé kívánunk tenni.

Ha a hiteles szakmai (pl. edző, dietetikus, pszichológus) támogatás mellett meg van a kellő motiváció, az életmódváltással önmagunk egy új oldalát ismerhetjük meg, gazdagítva ezzel énképünket, építve reális önértékelésünket. A személyre szabott szakmai támogatás és önismeretünk kettősével teremthetjük meg a testi-lelki egészség lehetőségét. Így válhat az önismeret az életmódváltás alapjává, az életmódváltással szerzett tapasztalatok pedig újabb ismeretté önmagunkról.

Ha életmódváltásba kezdenél, fordulj hozzánk bizalommal! Edzőink, dietetikusaink és pszichológusaink segítenek, hogy tudj tenni magadért.

Pál Judit, pszichológus


Szólj hozzá