Cikkek

Csapatba tartozás…

Valószínűleg a legtöbbünk számára hosszas munkát jelentene sorra venni, hány különböző csoportnak /csapatnak vagyunk részesei a mindennapokban. Társas lényként születésünktől fogva meghatározó számunkra mások jelenléte- egyenesen a túlélésünket biztosítja.

Vajon miben rejlik a csoport különleges ereje? Mit jelent az egyén számára, ha egy csoport tagja lehet?

csapatba tartozas

Ahogy azt Mérei Ferenc is megállapította, a csoport mindig több mint az egyének összessége. A csoportba tartozás sok előnye közül talán a legfontosabb a valahová tartozás érzése, a kapcsolódás élménye: a társas közeg, az együttes élmény és az egymásra figyelés érzelmi biztonságot nyújt. A kapcsolatok révén támogatásban és inspirációban részesülhetünk, ezáltal magabiztosabbá és hatékonyabbá válhatunk. Számos célt csak másokkal összefogva vagyunk képesek megvalósítani. A csoport tehát egy fejlődési terep is egyúttal, ami sok egyéni élmény sajátos kapcsolódásának a szövedéke. Az első családi emlékektől indulva az ovin át a munkahelyi csapatig megtanultuk, hogy a csapatszellem és a megosztott közös élmények pótolhatatlan erővel bírnak az általános jóllétünkhöz.

Egyszerre többféle közösségnek is tagja vagyunk, amelyekben állandóan tükröt kapunk saját magunkról, így a csoporttagságoknak köszönhetően több forrásból jövő visszajelzések alakíthatják énképünket és énideálunkat. (Gondoljunk csak a közösségi tér nagy lájkvadászataira mint a visszajelzések terepére). Az énképünk a saját magunknak tulajdonított tulajdonságaink összessége, míg az énideál az a kép bennünk, amilyenek lenni szeretnénk. Szerencsés esetben az énkép és az énideál között nincs nagy távolság, és reális önértékelés alakulhat ki- ebben a csoport tükörfunkciója nagy segítség. Erős felszabadító erővel bír és magabiztosságot adhat, ha egy csoportban megoszthatjuk a többiekkel élményeinket, érzéseinket- akár számunkra elfogadhatatlannak tűnő kudarcainkat- és figyelemre, elfogadásra találunk a társak között. Az egyén megkönnyebbüléssel szembesülhet azzal, hogy mások is hasonló élethelyzetekkel küzdenek, és akár mintául, segítségül szolgálhatnak egymásnak a megoldásaikat keresve. A csoport törődése, energiája sokszor lendíthet át minket megugorhatatlannak tűnő akadályokon. Biztosan sokunknak van élménye arról, hogy az edzéseken, iskolában, munkahelyen holtpontra jutva a többiek kitartása és odafigyelése komoly löketet adhat a folytatásra, míg egyedül talán már rég megálltunk volna.

Ahhoz azonban, hogy az egyén részesüljön a csoport nyújtotta előnyökből, szükséges alkalmazkodnia a csoport által elfogadott viselkedésekhez, elvárásokhoz, vélekedésekhez- igazodnia kell az ún. csoportnormához. Mivel a csoport egy élő rendszer, sajátos hierarchiával, szerepekkel, gyakran jelentős befektetést jelent az egyén részéről a csoporttagság, és sokszor rivalizálással, feszültséggel, kisebbségbe kerüléssel és egyéni lemondással tarkított az alkalmazkodás. Egyéni és társadalmi szinten is állandóan tapasztaljuk, hogy a csoport könnyen válik elutasítóvá, és veti ki magából a normához nem igazodó tagokat. A csoportba tartozással az egyén megélheti, hogy saját nézeteinek és felelősségének súlya csökken, a csoport neve mögé bújhat.  Mindezek miatt is nagyon fontos a környezet szerepe, és a csoporttagok közti állandó kommunikáció és odafigyelés, ami segíti egymás és a helyzet megértését, az indulatok kezelését.

Egyesületünkben kiemelt figyelmet fordítunk a megfelelő csapatszellemre, és a tökéletes együttműködésre törekszünk. Tartozzon a Te gyerkőcöd is közénk!

Tudj meg többet egyesületünkről!

 


Szólj hozzá