Cikkek

Hol szánkózzunk Budapesten?

Városlakóként komoly probléma lehet, hogy amikor leesik a hó hova menjünk a gyerkőccel szánkózni. Ugye neked is fantasztikus emlékeid vannak gyermekkorodból, mikor még igazi “méteres” havak voltak?! Imádtuk, csak úgy repültünk le a dombokról nem riadva vissza attól, hogy mi vár a hózuhatag legvégén. Na de hol teheti ezt most meg egy budapesti gyermek? Lássuk csak! 🙂

PEST

Városliget – Királydomb
Az egyik leglátogatottabb hely a városligeti Királydomb, amely trolival is könnyen megközelíthető. Ugyan a parkolás ingyenes a XIV. kerületben, de nem mindig könnyű helyet találni a Közlekedési Múzeumnál vagy az 56-osok tere környékén. Azért szeretjük, mert a dombnak különböző meredekségű oldalai vannak, sőt van olyan része, ahol a bukkanó még meg is dob egy kicsit a pálya végén, viszont kisebbeknek is találtok szelídebb lankákat.

Népliget
Annyira nem népszerű, viszont garantáltan kevesebben vannak a Népliget dombjánál, amelyet anno 10.000 m3 építési törmelékből építettek. Rengeteg lehetőség rejlik ebben a parkban, de sajnos tényleg nagyon elhanyagolt.

Játszóterek és kisebb dombok
Néhány helyen kisebb dombokat találhattok, amelyet főleg a kezdő, apró szánkósoknak ajánlunk. Mi az Örs vezér térnél lévő játszótéren találhatót, illetve a békásmegyerit próbáltuk. Idén tervben van majd a XV. kerületben, Újpalotán az Ázsia Center-kiserdő környékén találhatót is.

3kidsinsnow

BUDA

Normafa
Egyik legkedveltebb helyszín, és többnyire itt a hó tovább is megmarad a Normafa környéke. Viszont arra számítsatok, hogy itt mindig sokan vannak. Érdemes inkább hétköznap menni akár a gyermekvasúttal is.

Tabán
A Tabánba is érdemes ellátogatni az elkövetkező napokban, amely könnyen megközelíthető és kisebb csúszásokra alkalmas. Illetve elragadó a környezet.

Szépvölgyi út teteje és a Hármashatár-hegy környéke
Kicsit nehezebb megközelíteni, érdemes a Fenyőgyöngyénél megállni és onnan gyalog indulni felfelé. Többféle nehézségű és meredekségű pályát találhattok útközben a különböző korosztályoknak.

Békásmegyer
Békásmegyer dunaparti részén a gát oldalán is remekül lehet szánkózni, kisebbeknek ideális.

+ NÉHÁNY TÁVOLABBI LEHETŐSÉG

Ha kirándulni volna kedvetek, érdemes az alábbi lehetőségeket is megnézni. Itt kizárólag hivatalos pályákat találtok, és az erdőben ne csúszkáljatok a nem kijelölt területeken, hiszen károsíthatja a növényzetet. Az indulás előtt nézzétek meg a helyszínek weboldalain, hogy a sípályák mellett nyitva találjátok-e a szánkópályákat is, és mindig tartsátok be a szánkózás szabályait, pl. hogy csúszás után hagyjátok el a pálya közepét, és a szélén sétáljatok vissza.

Dobogókő
A sípályán a szánkózás annak üzemidején kívül is tilos! A legközelebb szánkózásra alkalmas lejtő a sípályán túli átjátszóállomástól a sípálya tetejéig vezető kb. 200 m hosszú szakasz (kezeletlen, díjmentes).

Zebegény
A régóta nem üzemelő sípálya mellett találjátok a szánkópályát is, a Dunakanyart pedig télen is imádjuk. ? Több jó melegedésre alkalmas helyet találtok Zebegényben és Nagymaroson is.

Visegrád
A Nagyvillám Sípályán a szánkópálya a kezdőpálya mellett (150 m) található, illetve a Déli oldalon a bobpálya mellett (300 m). Itt találtok az egészen kicsiknek bébi sípályát is, valamint hófánk pálya is van. Webkamera itt.

Mátra
Mátraszentimrén, Mátrafüreden, Mátraházán is találtok több lehetőséget, de ne hagyjátok ki a kisvasutat sem, vagy Kékestetőt, ha már arra jártok. A mátraszentistváni Síparkban pedig hócsúszdát is találhattok, ahol 2500 Ft 5 csúszás, és mozgó járdákon juthattok vissza a kb. 130m-es pálya tetejére.

Várjuk már az igazi havat nagyon! 😉

Cikk forrása: http://minimatine.hu/

Szólj hozzá