Cikkek

Folyadékfogyasztás

kisemberTi nyomon tudjátok követni mennyi folyadékot isztok naponta?

Tudjuk-e egyáltalán mi számít folyadéknak?

A reggeli kávé, müzliben a tej, tízóraira egy alma vagy shake, ebédre a húsleves, a zöldségköretben lévő víz, ebéd utáni tejeskávé, moziban elfogyasztott light „gépi kóla”, uzsonnára ivójoghurt, este egy pohár vörösbor és persze a napközben magunkkal cipelt ásványvizes palack vagy limonádé.

Sok helyen olvashatjuk, hogy egy egészséges felnőtt számára napi 1,5-2 liter folyadék ajánlott. Ennél jóval nagyobb folyadékigény lép fel magasabb energiaforgalomnál, bőséges fehérjebevitel esetén, nagy konyhasótartalmú élelmiszer fogyasztása során, illetve nagy melegben vagy rendkívül száraz és hideg időjárás esetén.

Testünk közel 60%-a víz. Az átlagos mindennapjaink során a teljes folyadékszükségletünk legjelentősebb részét, 1500 ml-t folyadék formájában vesszük fel, de szintén nagy mennyiség, kb. 800 ml származik a táplálékok szabad és kötött víztartalmából. Gondoljunk csak arra, hogy igen jelentős víztartalmuk van a gyümölcsöknek és a zöldségféléknek (80% feletti), valamint számottevő mennyiség található a húsokban, halakban, húskészítményekben is (60% felett).

folyadékfogyasztásAz alábbi kép nagyszerűen szemlélteti testünk és különböző szerveink víztartalmát.

Külön megemlítést érdemelnek a rostok. Ajánlott magas rosttartalmú étrendet tartani, de csakis elegendő vízfogyasztás mellett. Ellenkező esetben székrekedést és hasi diszkomfort érzést okoz. Sportolóknál a fokozott folyadék bevitel mellett az ásványi anyagok pótlásáról is gondoskodni kell, erre alkalmasak a különféle sportitalok és izotóniás italok.

Nyomon követhetetlen a naponta megjelenő üdítők, ásványvizek és különböző folyékony élelmiszerek választéka. Nem meglepő, hogy a vásárlók nehezen igazodnak el a színes, imponáló csomagolású és nem utolsó sorban olcsó italok között. Érdemes megfordítani még a boltban vásárlás előtt a terméket és szemügyre venni az összetevőket. Elolvashatjuk rajta a cukortartalmat (ha elől szerepel az összetevők listájában, akkor egyik fő összetevő sajnos), adalékanyagokat, koffein tartalmát és a gyümölcstartalom százalékos arányát. Ezek alapján láthatjuk, hogy a 100%-osnak hirdetett gyümölcslé valójában nem annyi. Számoljunk utána mennyibe kerülne 1 liter üdítőhöz elegendő narancsot préselni,melyet otthon meg is tehetünk. A jeges teák több cukrot tartalmaznak, mint a kóla és az ízesített ásványvizek legtöbbje sem édesítőszertől édes. Megjelentek közkedvelt italok „Zero” változatai is, melyek cukrot nem tartalmaznak, de a többi káros összetevőt igen. Ha mindenképp üdítőre vágyunk egy-egy alkalommal, akkor ezeket válasszuk a cukros változatokkal szemben.

Számos egészséges alternatíva kínálkozik (olcsóbban) otthon is. Készíthetünk limonádét vagy jeges teát friss citrommal,lime-mal, grapefruittal és steviaval. Turmixot gyümölcsből és zöldségből is tudunk előállítani, amely kiváló uzsonnára. Almaturmix vízzel, kevés fahéjjal igazán jó desszert-pótló lehet. Legjobb választás a hűtött ásványvíz, de a csapvíztől sem kell ódzkodnunk. Aki egyáltalán nem szereti a sima vizet, annak pár csepp cukormentes szörppel is lehet ízesíteni az italát. Feketekávé sovány tejjel igazi szíverősítő lehet reggelente felnőtteknek. Zöldségleveseket sem hagyhatjuk ki a sorból, nagyon jó folyadékpótló főleg a hidegebb napokon. Persze leves port és sót kíméletesen használjunk (vagy egyáltalán).

Tudatosan tudunk vásárolni és élni, ha előtte körültekintően tanulmányozzuk a boltok polcait és a termékek címkéit. Néha nehéz lehet ez, hiszen csábítóak az egészségtelen élelmiszerek árai és ízei. Ilyenkor hosszútávon gondolkodjunk, hiszen megtérül ez az egészségünkre nézve.

Köszönöm a figyelmet, Iszlai Andrea III. éves dietetikus (Semmelweis Egyetem)

Forrás: Élelmezés Szaklap-Foyladékszükséglet-(tév)hitek (2013 október) – egyetemi anyag


Szólj hozzá