Cikkek

Állóképesség fajtái és fejlesztésének módszerei

Az állóképesség a szervezet azon képessége, amely a nagy mértékű fizikai terheléshez szükséges energiákat hosszú (van, hogy rövidebb) időn át biztosítja.

Fajtái:

AEROB állóképesség: Alacsonyabb intenzitású, de hosszútávú tevékenységeknél játszik  szerepet, ahol a működő izmok oxigén szükségletét kellőképpen fedezi a légzés által felvett mennyiség.

ANAEROB állóképesség: Magasabb intenzitásnál a rendelkezésre álló oxigén nem fedezi az izom sejtjeinek oxigénszükségletét. Alternatív energianyerési folyamatokra van szükség, ennek következménye a tejsav, mely az izomláz okozója.

GYORSASÁGI állóképesség: Rövidtávú, gyors, intenzív izommunka rövid ideig való fenntartását teszi lehetővé.

ERŐ állóképesség: Amikor nagy ellenállással szemben végzett tevékenység intenzitását kell fenntartani, akkor beszélünk erő-állóképességről.

10-12 éves kortól a tüdőszövet mennyisége ugrásszerűen megnő. A tüdő 16-17 és a szív 18-20 éves korig jelentősen változhat. Ezért rendkívül fontos elkezdeni a fejlesztését már fiatal korban.

A rendszeresen végzett viszonylag alacsony intenzitású sportmozgások széles körben elterjedtek szerte a világon. Ez nem meglepő, hiszen az egészség megőrzés céljából végzett elsősorban ciklikus (ismétlődő) mozgások (futás, úszás, kerékpár, evezés, nordic walking stb.) az egész szervezetre jótékonyan hatnak. Amellett, hogy fejlesztik a mozgásban szereplő izmokat, növelik a légzési és keringési, valamint hormonális rendszer működésének hatékonyságát, fokozzák a szervezet ellenálló képességét, jelentősen csökkentik a testsúlyt és a pszichikumra is pozitívan hatnak.
Az állóképesség fejlesztés kisgyermekkortól késő öregkorig tarthat, mivel nem igényli a mozgatórendszer túlzott kihasználását, könnyen elsajátítható. Ezeket a mozgástevékenységeket bárki, bárhol és bármikor végezheti. Nem igényel különösebb eszköz igényt, nem függ szorosan az időjárástól.

Állóképesség fejlesztésének módszerei:

MARATONI: Folyamatos mozgás, viszonylag alacsony intenzitással. 15 perctől akár 3 óráig is eltarthat. 8-10 éves kortól egészen késő idős korig alkalmazható bárkinek.

FARTLEK: „Iramjáték” sebesség váltások megállás nélkül. például 400 méter erőteljesebb, majd 400 méter lassabb futás, vagy szint különbségeket kihasználva emelkedőn fel, illetve le futás.

INTERVALLUMOS: Terhelési és pihenő szakaszok váltogatják egymást, de a pihenő nem elég arra, hogy a sportoló teljesen kipihenhesse a terhelés fáradtságát.

ISMÉTLÉSES: Különböző szakaszok többszöri végrehajtása a szükséges pihenőidővel.

Sajátítsd el a fent leírtakat szakképzett edzőinktől! Csatlakozz hozzánk! ;)

Kapcsolat


Szólj hozzá