Cikkek

Biztos a tej miatt van… néhány gondolat a laktózérzékenységről

Bizonyára Te is gyakran hallod valakitől, hogy puffadást, hasmenést okoz neki néhány étel/ital. Gyakran nem is tulajdonítunk neki jelentőséget, mégis lehet, hogy könnyen elkerülhető lenne. Az emberek nagy többségénél élete során kialakul valamilyen fokú laktóz intolerancia.

De mi is az a laktóz?

A laktóz, azaz tejcukor, a tejben és a tejből készült termékekben található szénhidrát. Ez egy több molekulából álló cukor, melyet a szervezetnek tehát szét kell bontania ahhoz, hogy energiaként hasznosítani tudja. A szervezetbe/bélbe kerülve ezt a laktáz nevű enzim bontja glükózra és galaktózra. Laktózintolerancia esetén nem, vagy csökkent mértékben termelődik a laktáz enzim, tehát a tejcukor bontása sikertelen lesz. Az emésztetlen laktóz így a bélben marad, ami gázképződést, hasi diszkomfort érzést, hasmenést okozhat.

Fontos!

A laktózérzékenység NEM összekeverendő a tejfehérje allergiával. Tejcukorérzékenység esetén fogyasztható néhány tejtermék, melynek laktóz tartalma már kisebb: minden laktózmentes tejtermék, kemény sajtok, kis mennyiségben akár tejföl vagy joghurt is. Tejfehérje allergia esetén azonban minden tejtermék tiltólistás.

A tejcukor érzékenység lehet:

  • átmeneti, például egy fertőzés miatt, amikor felborul a normál bélflóra. Ez esetben a betegség után kerülni kell a túl sok tejtermék fogyasztását, de azt fokozatosan vissza lehet építeni az étrendbe.
  • tartós, amikor veleszületett vagy kialakult laktázhiány miatt élethosszig fennálló érzékenység alakul ki.

Diagnózis:

  • leggyakrabban a hidrogén kilégzési tesztet használjuk.
    A páciens laktózt iszik. Amennyiben nincs elég laktáz ennek emésztéséhez, hidrogén gáz keletkezik, mely így mérhető a kilélegzett levegőből.

Kezelése:

  • tejcukormentes étrend: Jó tudni, hogy a tej allergén, tehát minden élelmiszer csomagolásán kiemelve található az összetevők között. Ez segíthet könnyen eligazodni vásárláskor.
  • laktáz enzim külsőleg való bevitele: A laktáz enzimtablettától nem kell félni, hiszen ez nem gyógyszer. A szervezetben természetesen termelődő enzimről van szó, melyet külsőleg is bevihetünk, ha ennek termelődése elégtelen.

Szólj hozzá