Cikkek

A jóga

A jógával, mint mozgásformával való ismerkedés alapja szerintem a fogalom tisztába tétele. Ebben szeretnék segíteni.

Mit jelent nekem ?

Sri Chinmoy szavait kölcsönvéve: a jóga önmagam legyőzése. Számomra egy mozgó meditáció.

Személy szerint én ebben a mozgásformában leltem igazán magamra, mert rendszeres végzésével a fizikai hatásokon túl mentálisan is átformálódik minden gyakorló. Szeretem, hogy az órák könnyedebbé, szebbé teszik a gyakorlók napjait.

Mindenki más okból talál rá a jógára. Sokan csak a mindennapi stresszt szeretnék levezetni, másokat az egészséges életmód és a testmozgás érint meg benne, míg előfordul, hogy valaki önmaga megtalálására, személyisége fejlesztésére használja a jógát.

Különösen ajánlom olyanoknak, akik nincsenek kibékülve önmagukkal, hiszen ennek köszönhetően, könnyebben találják meg az egyensúlyt. Tulajdonképpen segít összebarátkozni önmagunkkal.
Ami a legszebb az egészben, hogy a jóga gyakorlásának nincsenek különösebb követelményei, bárki belevághat a dologba. Ha valakinek egészségügyi problémája van, kérje ki először az orvosa véleményét. Rendkívül fontos a helyes technikák elsajátítása is, ehhez viszont képzett oktató szükséges.

Az egyik kedvenc témám, hogy a férfiak miért vonakodnak tőle?! Ehhez tudni kell, hogy a jógát eredetileg férfiak művelték, a nőknek sokáig tiltva volt ez a tevékenység. Mára azonban a helyzet megfordult, a nők vannak többen. Ennek egyik fő oka lehet, hogy sok férfi tévesen azt gondolja, hogy ez csak lelkizéssel fűszerezett gimnasztika. Pedig egy jógaóra keményen megdolgoztatja az egész testet, sőt, enyhíti, és akár meg is szüntetheti a klasszikus férfi problémákat. A jóga olyan izmokat is megmozgat, melyekről nem is tudtál, hogy létezik.

Kezdőknek azt mondanám: próbálják megkeresni benne a saját motivációjukat, valamint saját jógastílusukat, mestereiket. Ne szegje kedvüket, ha valami nem tökéletes, rájönnek majd, hogy minden az és semmi sem.

Teljesen mindegy mi vezeti őket a jóga útjára, egészségi panasz, testmozgás vagy lecsendesedés igénye, előbb-utóbb mindhárom terület helyre kerül, és elérik a fizikai test-tudat és lélek összhangját, és sokkal jobban érzik magukat minden téren.

A jóga a testi-lelki-szellemi egészség elérésére,
harmónia elérése irányuló rendszer.

Számos elképzelés, tévhit kering ezzel a csodás rendszerrel kapcsolatban, melyek közül remélem egy-kettőt sikerül eloszlatnom.

 • Nem sport (bár napjainkban inkább ezért végezzük a legtöbbször) és nem vallás.
 • Nem csak mozgás, nem sport, nem vallás. Felmerülhet a kérdés, hogy, na de akkor mi ez…? Egy komplex rendszer, több ezer éves múltra visszatekintő tapasztalati tudomány, filozófiai rendszer, egy életforma. (de mélyebb jógafilozófiai elemzésbe nem megyek most bele).

Egy több ezer éves szellemi rendszer, mely Indiában már több mint négyezer éve ismert, és az egység hirdetője. Egység az ember és az emberen kívüli világ között, illetve egység és harmónia az emberen belül, azaz a test, a lélek és a szellem egységének megteremtése a cél.

Természetesen ennek a tökéletes rendszernek csak az egyik ága, a 3. lépcsőfok a testmozgás, ászana gyakorlás, de erről majd máskor mesélek bővebben. Elöljáróban a 8 ágat sorolom csak fel nektek, hogy el tudjátok képzelni a jóga teljességét.

A jóga 8 lépcsője:

 • TILTÁSOK
 • ELŐÍRÁSOK
 • TESTHELYZETEK
 • LÉGZŐGYAKORLATOK
 • ÉRZÉKSZERVEK VISSZAVONÁSA
 • KONCENTRÁCIÓ
 • MEDITÁCIÓ
 • MEGVILÁGOSODÁS

Miért is jó nekünk a jóga? Hogyan működik?

A jóga három dolgon alapul: a légzésen, a relaxáción, és főként a mozgáson (vagy épp nem mozgáson, hanem kitartáson, a pózban való mozdulatlanságon).

Hát nézzünk a pozitív hatásai közül néhányat:

 • Nyújt és erősít egyszerre (mint minden sport bár mint tudjuk már, nem sport) erőssé és kitartóvá tesz, növeli az ízületek mozgástartományát, az ízületi mozgékonyságot, erősíti az izmokat, javítja a tartást.
 • Méregtelenít
 • Jobb emésztést eredményez
 • Alakformálás – erő, hajlékonyság, jobb testtartás eszköze
 • Gerinc egészségét védi, alakítja, javítja
 • Stresszoldásra kiváló: Ha van valami, amiért a jógát mindenkinek receptre kéne felírni, nos, az a stresszoldó hatása. Befeszült nyak, bemerevedett vállak, álmatlanság, feszültség, gyomor problémák, ingerlékenység, dekoncentráltság – ismerős valamelyik? A stresszt sok minden kiválthatja, de bármi is legyen az okozója, jógával segíteni tudunk magunkon. Hogyan? Jógázás közben átmozgatjuk az összes izomcsoportot, kimozgatjuk a bemerevedett részeket, megnyugtatjuk az idegrendszert, ezzel kieresztjük a gőzt is.
 • Elmére gyakorolt hatás: A jóga az elmére is hat. Az izmok idegrendszeren keresztül végzett fejlesztésével, és finomításával az idegrendszer pályái is finomodnak és átstrukturálódnak.
 • Amellett, hogy a jóga a légzésre, a keringésre és az emésztésre gyakorolt pozitív hatásával javítja az egészséget, az immunrendszerre is közvetlenül hat. Szinte valamennyi problémára jelent azonban valamiféle gyógyírt az ászanák gyakorlása
 • Az egyedüli mozgásforma, mely a belső szerveket és mirigyeket is megmozgatja. Orvosi tanulmányok igazolják ennek tényét.

Összességében erőteljes életminőség javulását eredményez, és szinte minden jógázónál megjelenik a „megváltoztatta az életemet” érzés. nem is ragoznám túl hatásait az előzőeknél jobban, de remélem átfogó, megfogó képet sikerült körvonalaznom erről a csodás rendszerről, és kedvet kaptatok a kipróbálásához.
A múltkor megkérdezték tőlem mi az az egy mondat, ami a legjellemzőbb a jógára, magam és vendégeim véleménye alapjén elmondhatom : függőséget okoz!


Szólj hozzá